Regler og tips til en stressfri rejse
Planlægger du at tage dit kæledyr med på ferie? Herunder får du regler og tips, der hjælper dig med at navigere, så rejsen bliver stressfri og sikker for både dig og dit kæledyr. Læs nedenfor og få overblik over vaccinationer, transportmuligheder og gode råd til en behagelig tur.
1. Identifikation og vaccinationer
Før du rejser, skal du sikre, at dit kæledyr er korrekt identificeret og vaccineret:
- Mikrochip: Dit kæledyr skal have en ISO-kompatibel mikrochip til identifikation.
- Vaccination mod rabies: En gyldig rabiesvaccination er påkrævet, og nogle lande kræver også en blodprøve for at bekræfte immunitet.
- Sundhedscertifikat: Visse lande kræver et sundhedscertifikat udstedt af en autoriseret dyrlæge, der dokumenterer dit kæledyrs sundhedsstatus og vaccinationer.
2. Regler for ikke EU-lande.
Følg altid vejledningerne Fødevarestyrelsen.dk og kontakt evt det enkelte lands ambassade for de specifikke regler
- Norge: Der kræves en dyrlæge attesteret ormekur 120-24timer inden indrejse samt gyldig rabies vaccine, EU-pas og chip mærkning
- Storbritannien: Der kræves bl.a. en dyrlæge attesteret ormekur 120-24timer inden indrejse samt gyldig rabies vaccine, EU-pas og chip mærkning samt er findes der regler for hvilke byer der tillader til indrejse.
3. Transportmidler
- Flyrejser: De fleste flyselskaber kræver en særlig transportkasse og følger regler for kæledyrets størrelse og vægt. Nogle tillader små dyr i kabinen, mens større dyr skal transporteres i lastrummet. Kontakt altid det specifikke flyselskab og hør om deres regler til rejsen.
- Bil: Sørg for, at dit kæledyr er sikkert fastspændt i en transportkasse eller med en sele for at undgå uheld.
- Båd eller færge: Rejser du med færge, er der visse selskaber, hvor det ikke er tilladt at kæledyret opholder sig i bilen under farten. Ofte tilbyder de særlige områder hvor kæledyret må opholde sig. Rejser du i lystbåd skal kæledyret bære redningsvest, den må ikke færdes på dækket under farten og skal kunne gå til og fra borde når det har tilladelse.
- Bus/tog: Det er gratis at medbringe et mindre kæledyr i en taske, bur eller transportkasse. Større hunde skal tjekkes ind som barn. Kæledyret må ikke være på sæderne.
Vi anbefaler altid et sundhedstjek inden I skal rejse for at nedbringe risikoen for at dit kæledyr bliver syg under ferien samt at alle rejseregler er i orden ind afrejsen
Tips til en behagelig rejse
1. Forbered dit kæledyr·
- Træning i transportkassen: Hvis dit kæledyr ikke er vant til at være i en transportkasse, så start med korte træningssessioner.
- Øvelse af bilkørsel: Tag dit kæledyr med på korte bilture for at vænne det til at rejse.
2. Pak det nødvendige
Lav en tjekliste for kæledyrets behov:
- Mad og vand samt skåle.
- Favoritlegetøj og tæpper for at skabe tryghed.
- Affaldsposer og evt. kattebakke.
- Medicin og førstehjælpskit.
3. Hold pauser undervejs
Hvis du rejser med bil, planlæg regelmæssige stop for toiletbesøg og motion. Hunde har især brug for at strække benene og få en pause fra transporten.
4. Undgå stress
- Rejs på tidspunkter, hvor der er mindre travlt, for at minimere stress for dit kæledyr.
- Overvej beroligende midler kun i samråd med en dyrlæge.
5. Book kæledyrsvenlige overnatninger
Sørg for, at din indkvartering accepterer kæledyr, og tjek deres regler. Mange hoteller og ferieboliger tilbyder kæledyrsvenlige faciliteter.
Overvej altid, om rejsen er det bedste for dit kæledyr. Hvis turen er meget lang eller stressende, kan det være bedre at finde en pålidelig dyrepasser eller pensionat.